Start je auto niet meer? Dit zijn 5 problemen & oorzaken + audiofragmenten 14 maart 2024

Zul je net zien: wil je ‘s morgens naar je werk, start je auto niet meer. Lekker dan! Maar wat is de oorzaak? Is het de accu, of toch iets anders? In dit artikel zetten we een aantal mogelijke oorzaken op een rij, inclusief de oplossing. Beluister de audiofragmenten om te controleren of jouw auto ook dit geluid maakt.

Ga direct naar:

 1. De auto start niet, maar maakt wel een tikkend geluid
 2. De auto start wel, maar slaat niet aan
 3. De auto wil niet starten, geluid klinkt steeds langzamer
 4. De auto start niet, maar de lampen branden wel
 5. Zelfs met startkabels start de auto niet
  Waarom je accu het bij kou of vorst begeeft
  3 redenen waarom de accu van je auto leeg is

Eerst nog de vraag: start de auto niet, of slaat deze niet aan?

Wanneer een klant ons belt met de opmerking dat de auto niet wil starten, is altijd onze eerste vraag: “start de auto helemaal niet of slaat deze niet aan”? In deze beide zit al een cruciaal verschil die wij hieronder verder uitleggen.

1. De auto start niet, maar maakt wel een tikkend geluid

 


In dit geval zijn er verschillende oorzaken en kunnen we er niet een één oorzaak voor geven. Een aantal mogelijkheden:

 1. De accu is leeg
 2. De accu is defect
 3. De startmotor is defect

1. Accu is leeg

Als je accu leeg is, dan is er vaak iets in de auto aan blijven staan wat stroom heeft gevraagd. Bijvoorbeeld de binnenverlichting, lampen of je hebt de radio aan gehad tijdens het schoonmaken van de auto. De accu heeft dan onvoldoende stroom om de startmotor rond te laten draaien. Het tikkende geluid wat je hoort is een relais in de startmotor, daar is vaak nog net voldoende stroom voor beschikbaar. Een andere mogelijkheid is dat de dynamo niet meer goed werkt of defect is. Een dynamo zorgt er tijdens het rijden voor dat een accu weer wordt opgeladen.

Oplossing

Uitzoeken wat de stroomverbruiker is en dit (laten) uitschakelen of repareren. Het is ook verstandig om de accu even goed op te laten laden en voor de zekerheid te laten testen of deze niet (bijna) defect is. Als dit allemaal goed lijkt, dan kan de dynamo nagekeken worden.

2. De accu is defect

Gemiddeld gaat een accu zo’n 5 jaar mee en wordt telkens een beetje minder. Je kunt dit vergelijken met een batterij van je mobiele telefoon. Een oudere accu heeft op een gegeven moment te weinig startcapaciteit om een motor te laten starten. Koude temperaturen kunnen hierbij net de druppel zijn waardoor een accu het begeeft. Dit komt doordat de capaciteit van een accu bij koude temperaturen altijd wat lager is.

Oplossing

Laat de accu voor de zekerheid testen of deze inderdaad kapot is of toch is leeg geraakt door een andere oorzaak. Wij hebben professionele accutesters in huis die snel kunnen analyseren wat het probleem is.

3. De startmotor is defect

Door slijtage is de startmotor defect. Ook een startmotor heeft een bepaalde levensduur. Je hoort vaak nog wel een tikkend geluid van het relais in de startmotor. De startmotor kan zelf niet meer ronddraaien om de motor te starten.

Oplossing

Laat de startmotor testen of deze inderdaad kapot is. Wij kunnen bekijken of de startmotor eventueel gerepareerd kan worden of dat deze echt defect is en vervangen moet worden.

Werkplaatsafspraak inplannen

2. De auto start wel, maar slaat niet aan

 

 

Oorzaak & probleem

Omdat je wel duidelijk het startende geluid hoor, zijn zowel de accu als de startmotor wel goed. De auto slaat niet aan omdat er met de motor een probleem is. Dit kan veel oorzaken hebben, maar kort samengevat krijgt de motor geen brandstof, lucht of vonk, of het samenspel van deze drie zijn verstoord. Er zijn ontelbare oorzaken voor op te noemen, hiervoor is een professionele diagnose in de werkplaats noodzakelijk (m.u.v. een lege brandstoftank). We geven hieronder een aantal oorzaken die wij in de praktijk nog wel regelmatig tegenkomen.

De auto krijgt geen brandstof, simpelweg omdat de tank leeg is of je brandstofpomp defect is. Check in dit geval sowieso even je brandstofmeter om dit uit te sluiten. Een andere oorzaak is dat je per ongeluk de verkeerde brandstof hebt getankt. Ook dit is een probleem wat wij toch nog wel regelmatig tegenkomen. En iedereen denkt hierbij, dat overkomt mij toch niet (uhuh).

De auto krijgt geen vonk, omdat een sensor of bekabeling stuk is. Je kunt nog even onder de motorkap kijken of je mogelijk sporen ziet van een steenmarter. Die houden van kabels en zetten hier graag hun tanden in. Andere oorzaken kunnen zijn dat er in de motor iets versprongen is, een EGR-klep die stuk is of de startonderbreker herkent om wat voor reden dan ook je sleutel niet meer.

Oplossing

We moeten hiervoor een diagnose stellen en goed onderzoek uitvoeren. Er zit niets anders op dan de auto in de werkplaats te krijgen en dit uit te laten zoeken. Onze monteurs zullen altijd eerst gaan onderzoeken en in overleg met jou worden de vervolgacties bepaald. Zo blijf jij altijd in control wat we wel of niet uit gaan voeren. Ook zullen we met je meedenken over de beste oplossing voor zowel je auto als je portemonnee.
Werkplaatsafspraak inplannen

3. De auto wil niet starten, geluid klinkt steeds langzamer

 

 


Oorzaak & probleem

Waarschijnlijk is je accu leeg of kapot. Eigenlijk moeten we in dit geval zeggen dat de auto niet aanslaat, omdat de startmotor wel functioneert en ronddraait. Dat is al uit te sluiten. Wat je hoort is dat de auto wel wil gaan starten, maar deze slaat niet aan. Het duurt maar heel even of het startgeluid klinkt steeds langzamer. De accu heeft onvoldoende stroom om de startmotor snel genoeg rond te laten draaien.

Het probleem kan zowel in de accu liggen als in de dynamo. Tijdens het rijden zorgt een dynamo ervoor dat een accu weer wordt opgeladen. Als deze stuk is of je rijdt veel korte afstanden, dan kan een accu niet meer goed opladen.

Oplossing

Laat uitzoeken wat de oorzaak is. Een pechhulp kan je helpen om ervoor te zorgen dat je bij de garage komt. Wij kunnen dan je accu testen om uit te sluiten of hier het probleem in zit.

Als de dynamo defect is, dan kunnen we bekijken of deze nog te repareren is of dat deze toe is aan vervanging.

Is de accu niet goed opgeladen en is de dynamo wel goed, dan is het belangrijk om regelmatig een langere afstand te rijden (ongeveer 30 minuten). Hierdoor geef je de accu genoeg tijd om op te laden. Als je wel regelmatig langere afstanden rijdt, dan is het ook mogelijk dat je dynamo aan vervanging toe is. De dynamo zorgt ervoor dat de accu tijdens het rijden wordt opgeladen.

Werkplaatsafspraak inplannen

4. De auto start niet maar de lampen branden wel

Oorzaak & probleem

Hierbij kunnen dezelfde mogelijkheden als bij ‘De auto start niet, maar maakt wel een tikkend geluid’ het probleem zijn. Ook hier kan de accu leeg zijn of de startmotor defect. De accu heeft vaak nog wel een beetje reststroom om de lampen te laten branden. Hiervoor is niet zoveel stroom nodig. Vaak zie je wel dat zodra je de sleutel omdraait om de auto te starten, de lampen en/of dashboardlampjes doven.

Oplossing

Laat je accu testen of deze nog voldoende capaciteit heeft. Omdat je auto niet wil starten, heb je hulp nodig om deze aan de praat te krijgen. Bel hiervoor je pechhulp of ons. Wij raden af om zelf startkabels te gebruiken, helemaal als je er niet zoveel verstand van hebt. Je kunt al snel veel schade aanrichten door verkeerd gebruik van startkabels.

Werkplaatsafspraak inplannen

5. Zelfs met startkabels start de auto niet

Waarschuwing vooraf

Allereerst even een waarschuwing. Wij raden het ten zeerste af om zelf met startkabels aan het werk te gaan. Tenzij je over voldoende technische kennis beschikt om dit veilig te doen.

Tegenwoordig zitten moderne auto’s vol met gevoelige, kostbare elektronica. Dit kun je enorm beschadigen als je startkabels niet goed gebruikt. Daarnaast kun je ook schade aanrichten aan de auto van je vriendelijke buurman/vrouw die zijn auto aanbiedt om te gebruiken als starthulp. Met een elektrische auto mag je een andere auto al helemaal geen starthulp geven.

Oorzaak

Het lijkt er in dat geval op dat er wat anders aan de hand is dan alleen een kapotte accu. Er kunnen veel oorzaken zijn, bijvoorbeeld een kapotte startmotor, dynamo of je hebt een steenmarter onder je auto gehad die aan kabels heeft geknaagd. Een andere optie is nog dat de startkabels niet goed zijn of niet goed aangesloten waren.

Oplossing

We helpen je graag om dit probleem op te lossen, maar kunnen je niet ongezien een oplossing geven voor dit probleem. Simpelweg omdat er veel mogelijke oorzaken zijn waardoor je auto zelfs met startkabels niet wil starten. Onderzoek moet uitwijzen of we te maken hebben met een kapotte dynamo, een kapotte startmotor, een steenmarter of een ander probleem.

Werkplaatsafspraak inplannen

Een lading accu's die het niet meer doen

Waarom je accu het vooral bij kou of vorst begeeft

Door koude temperaturen neemt de capaciteit van een accu af. Een motor slaat met koud weer sowieso al moeilijker aan. Oudere accu’s hebben over het algemeen minder capaciteit, dit wordt langzaamaan minder. Dit kun je vergelijken met een batterij van een laptop of smartphone, die worden gedurende de tijd ook minder. Alle accu’s hebben hier last van, maar als je accu al minder was dan kan dit de druppel zijn waardoor je auto niet meer start.

3 redenen waarom de accu van je auto leeg is

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je accu leegloopt. Dit zijn de 3 meest voorkomende.

1. Er is ergens stroomlekkage

Het kan zijn dat er ergens in je auto iets aan hebt laten staan wat stroom vraagt. Bijvoorbeeld verlichting, of je hebt tijdens een klusje de radio van je auto een uurtje aan gehad. Dit kan ervoor zorgen dat de accu leeg raakt en dus je auto niet meer start.

2. Dynamo laadt niet goed bij

Een dynamo zorgt ervoor dat tijdens het rijden de accu weer wordt opgeladen. Als deze niet meer goed werkt, dan wordt de accu dus niet goed opgeladen en komt er een moment dat de accu leeg is.

3. De accu heeft minder capaciteit

Een accu wordt gedurende de tijd langzaamaan minder. Hier merk je niet zoveel van als je auto nog altijd start. Bij extremen, zoals kou, langere stilstand door vakantie of binnenverlichting laten branden, komt dit probleem naar boven.

Wij testen regelmatig accu’s die aangeven minder capaciteit te hebben, waar een klant nog gerust een poos mee door kan rijden. Om plotselinge problemen te voorkomen, geven wij dan het advies om de accu te vervangen. Anders kom je bij de introductie van dit artikel, je wilt ‘s ochtends in alle vroegte weg en dan start je auto niet…

Zijn al deze mogelijke oorzaken niet op jouw auto van toepassing? Misschien heb je wel bezoek gehad van een steenmarter

HomeNieuwsStart je auto niet meer? Dit zijn 5 problemen & oorzaken + audiofragmenten