Airco service in Hoogeveen: vullen, repareren en onderhouden

Een airco is tegenwoordig bijna een vanzelfsprekendheid in een auto. Bij Autobedrijf Otten in Hoogeveen kun je terecht voor alle problemen die je ervaart met een airco. Onderhoud in de vorm van een servicebeurt voor zowel oude als nieuwe systemen met verschillende soorten koudemiddel, reparatie of reiniging, wij draaien onze hand er niet voor om.

Ervaar jij een van deze problemen?

  • Het wordt niet meer zo koud in de auto
  • Er komt een muffe, vieze geur uit de airco
  • De ramen ontwasemen niet meer zo snel

Vanaf 49 euro lossen we deze problemen snel voor je op en geniet jij weer van een koele en frisse auto. Plan direct online een afspraak in.

Airco reinigen: 49 euro
Aircoservice: 109 euro

Maak direct online een afspraak voor je airco

Contactgegevens

Autobedrijf Otten
Buitenvaart 2201
7905 SZ Hoogeveen
E: info@autobedrijfotten.nl
T: 0528 – 23 10 41

Autobedrijf Otten Hoogeveen onderhoud airco aircoservice 1234YF R134A

Airco vullen en reinigen de oplossing

Een aircoservicebeurt is in de meeste gevallen de oplossing voor problemen met de airco. Een aircosysteem is gevuld met koudemiddel en bevat veel rubberen afdichtingen en flexibele slangen. Deze afdichtingen en slangen zijn niet 100% dicht. Hierdoor ontsnapt er jaarlijks ongeveer 10% koudemiddel.

Het koudemiddel is wel belangrijk voor je airco. Het zorgt, samen met olie, voor smering in het aircosysteem. Mocht dit peil te laag komen te staan, dan bestaat de kans dat er onderdelen stuklopen. Dan wordt je airco helemaal niet meer koud! Je hebt al een aircoservicebeurt voor 109 euro.

Reinigen

De muffige geur die soms uit de airco komt, wordt veroorzaakt door een schimmel die zich in de verdamper van de airco heeft genesteld. De verdamper zit op een donkere plaats ingebouwd in het dashboard en zorgt ervoor dat de lucht wordt afgekoeld. Hierdoor ontstaat er condensvorming op de verdamper. Een donkere en vochtige omgeving is een ideale broedplaats voor schimmels. Niet fris en niet gezond.

Dit probleem is gelukkig door onze monteurs op te lossen. Zij brengen met speciale apparatuur een desinfecterend middel op de verdamper aan. Dit middel breekt de schimmels af, waardoor de geur verdwijnt. Wij reinigen je airco al vanaf 49 euro.

Maak direct online een afspraak voor je airco

Veel gestelde vragen over aircoservice en -onderhoud

Wat is het verschil tussen het bijvullen van een airco en een aircoservicebeurt?

Een airco bijvullen is eigenlijk geen goede term, het wordt in de volksmond zo genoemd. Als een airco moet worden bijgevuld voeren wij een aircoservicebeurt uit. Tijdens een aircoservicebeurt wordt het aircosysteem helemaal leeggehaald.

Het nog aanwezige koudemiddel wordt opgevangen en gerecycled. Samen met het koudemiddel komt er ook een kleine hoeveelheid smeerolie mee uit het aircosysteem. Deze smeerolie wordt opgevangen en afgevoerd. Vervolgens wordt het aircosysteem vacuüm getrokken, zodat alle resterende koudemiddel verwijderd wordt. Dit vacuüm moet minimaal 10 minuten worden gehandhaafd.

Zo wordt het systeem gelijk getest op eventuele lekkages. Na de vacuümtest wordt het systeem weer afgevuld met de juiste hoeveelheid koudemiddel en smeerolie. Na het vullen wordt het hele aircosysteem gecontroleerd op temperaturen en drukken. Eventueel wordt de verdamper van de airco nog behandeld met een anti-bacterie middel om een muffe lucht te voorkomen.

Wat kost het vullen van de airco?

Een aircoservicebeurt kost bij Autobedrijf Otten in Hoogeveen 109 euro. Dit is een vaste prijs, onafhankelijk van het type koudemiddel en de hoeveelheid koudemiddel.

Wat kost het reinigen van de airco?

Het reinigen van de airco wordt op verschillende manieren gedaan. Dit is afhankelijk van het aircosysteem in jouw auto. Het reinigen doen wij vanaf 49 euro.

Waarom moet een airco worden bijgevuld?

Een aircosysteem is gevuld met koudemiddel. In het aircosysteem van een auto zitten veel rubberen afdichtingen en flexibele slangen. Deze afdichtingen en slangen zijn niet 100% dicht. Hierdoor ontsnapt er jaarlijks ongeveer 10% koudemiddel. Met te weinig koudemiddel kan het aircosysteem niet meer goed werken en is er zelfs kans op schade aan kostbare onderdelen zoals de aircopomp.

Met een 2 jaarlijkse aircoservicebeurt zorg je voor een goedwerkende airco en verminder je aanzienlijk het risico op dure reparaties. Je kunt een aircosysteem vergelijken met de banden van je auto of fiets. Je banden zijn niet lek, maar toch moet je ze af en toe oppompen omdat er altijd een beetje lucht ontsnapt.

Wanneer is het tijd om de airco bij te vullen?

Zodra de airco niet meer koud wordt, is de kans groot dat deze moet worden bijgevuld. Wij adviseren om iedere 2 jaar een aircoservicebeurt uit te laten voeren. Hiermee voorkom je problemen met de airco, zoals het niet meer koud worden, een airco die gaat stinken of kostbare reparaties aan het aircosysteem.

Hoe werkt het aircosysteem van een auto?

Een aircosysteem in je auto bestaat uit een aircopomp of compressor, een verdamper, een condensor en een ventilator.

De ventilator zorgt voor het aantrekken van buitenlucht, die via luchtkanalen bij de verdamper terecht komt. De compressor zorgt ervoor dat het koudemiddel in het aircosysteem wordt rondgepompt. De condensor perst het gasvormige koudemiddel samen, waardoor de druk en temperatuur stijgen.

Deze condensor werkt als een warmtewisselaar en koelt het koudemiddel af waardoor het condenseert en vloeibaar wordt. Dit vloeibare koudemiddel gaat naar de verdamper, waar het door verdamping weer verandert in gas. Verdamping onttrekt warmte aan de omgeving, waardoor de verdamper weer snel afkoelt.

Hierdoor daalt ook de temperatuur van de langsstromende buitenlucht, waarna deze in de passagiersruimte wordt geblazen. Het koudemiddel stroomt als gas weer naar de compressor en dan begint het proces opnieuw.

Wanneer is het tijd voor onderhoud aan mijn airco?

Wij adviseren om iedere 24 maand een aircoservicebeurt uit te laten voeren. Daarnaast is onderhoud aan je airco nodig als deze niet meer goed koud wordt of er een vieze, muffe lucht uitkomt op het moment dat je de airco aanzet.

Welk koudemiddel moet er in mijn auto?

Er zijn twee verschillende soorten koudemiddelen voor auto’s:

– R134A (oudere systemen, +/- tot bouwjaar 2016)
– R1234YF (nieuwere systemen, vanaf bouwjaar 2016

Je kunt bij Autobedrijf Otten in Hoogeveen voor beide koudemiddelen terecht. Wij kijken dan welk koudemiddel geschikt is voor jouw aircosysteem.

Tijdig onderhoud voorkomt dure reparaties

Koudemiddel is het smeermiddel voor de compressor (ook wel aircopomp genoemd) in je airco. Door een laag niveau van koudemiddel kan deze compressor droog komen te staan en kapot lopen. Koudemiddel zorgt voor koeling van de aircocompressor. Wanneer deze stuk gaat komt er gruis in je hele systeem wat voor extra kosten zorgt.

Daarnaast is de condensor een onderdeel wat kapot kan gaan. Deze onderdelen zijn prijzig en vaak vergt het vervangen veel tijd. Door regelmatig (lees iedere 24 maand) een aircoservicebeurt te laten doen kun je dit voorkomen.

Maak direct online een afspraak voor je airco
HomeOnderhoud & reparatie voor je auto in HoogeveenAirco service in Hoogeveen: vullen, repareren en onderhouden