Waarom winterbanden? 2 januari 2019

Het is inmiddels volop winter. In deze tijd van het jaar kan het in Nederland vriezen dat het kraakt, een dik pak sneeuw vallen en veel regenen. Deze weersomstandigheden vragen om extra grip van je banden en goede afvoer van sneeuw en water. Winterbanden zijn hier speciaal voor gemaakt. Maar waar zitten die verschillen nu precies in?

Ben je op zoek naar een set winterbanden voor je auto? Informeer naar de mogelijkheden en prijzen.

Contact

 


De verschillen tussen zomer- en winterbanden

Bij temperaturen onder 7°C hebben winterbanden een veel betere werking dan zomerbanden. Dit komt voornamelijk door de twee grootste verschillen tussen zomer- en winterbanden.

  1. De rubbersamenstelling van winterbanden is veel zachter waardoor deze bij lage temperaturen flexibel blijft. Het loopvlak vervormt daardoor makkelijker en dit zorgt voor veel meer grip op het wegdek. Een zomerband wordt bij lage temperaturen juist hard en heeft daardoor veel minder grip.
  2. In het profielblokken van winterbanden zitten zogenaamde lamellen. Dit zijn kleine inkepingen die er voor zorgen dat de band veel meer grip heeft tijdens optrekken en afremmen. De lamellen zorgen ervoor dat de profielblokken van de winterbanden kunnen vervormen waardoor er al het ware heel veel kleine profielblokjes ontstaan. Deze zorgen voor een groter contactoppervlak en grijpen daardoor op veel meer punten in het wegdek, sneeuw of ijs.

 

Links een winterband, rechts een zomerband

 

Profielblok zonder lamellen

 

Een profielblok met lamellen

Lees ook: Winterbanden of toch all-season banden? Alle voor- en nadelen op een rij


Verschil in remweg tussen zomer- en winterbanden

 

Lees meer over onze bandenwissel.

HomeNieuwsWaarom winterbanden?