Interieurfilter uitgelicht: hoe schoon is de lucht in jouw auto? 8 mei 2019
Merk je ook wel eens dat er een muffe lucht in je auto hangt, dat je ramen snel beslaan of dat er niet meer zoveel verse lucht je auto in komt? Best kans dat dit komt door een vies interieurfilter. Je herinnert je misschien nog wel van vroeger dat wanneer je na een stoffige dag de ventilatieroosters in de auto open zette en je eerst een laag stof om je oren kreeg. Destijds waren er helemaal nog geen interieurfilters die dit allemaal tegenhielden. Tegenwoordig zit er op iedere auto een interieurfilter.
Wat een interieurfilter doet
Een interieurfilter wordt ook wel een pollenfilter genoemd. Een interieurfilter bestaat meestal uit drie vezellagen met verschillende diktes. De middelste vezellaag trekt zelfs de kleinste inadembare deeltjes aan en filtert ze uit de lucht.
Buitenlucht komt je auto binnen via de ventilatie openingen. Het interieurfilter zorgt ervoor dat deze lucht in je auto gezuiverd wordt. Behalve stof, pollen en vuil vangt een interieurfilter ook schadelijke deeltjes zoals roet, stikstof en koolwaterstoffen op. Ook beschermt het interieurfilter je tegen schadelijke en slecht geurende gassen en beschermt het je airconditioning.
Regelmatig vervangen
Als je rijdt kan er per uur er wel zo’n 300 kubieke meter buitenlucht door het filter stromen. Je kunt je wel voorstellen dat een interieurfilter dan vervuild raakt. Om ervoor te zorgen dat de lucht in je auto van goede kwaliteit blijft, is het nodig om het interieurfilter met enige regelmaat te vervangen.
Wij adviseren om het interieurfilter bij iedere onderhoudsbeurt te vervangen, dus minimaal jaarlijks. Helemaal in ons vochtige klimaat, zal een interieurfilter eerder aan vervanging toe zijn. Dit komt doordat er in een vochtige omgeving eerder schimmels en bacteriën ontstaan in het filter.
Afspraak maken om interieurfilter te vervangen